Afgelopen jaren is er hard gewerkt om de verhouding tussen contante betalingen en pinbetalingen naar 40/60 te krijgen, 40% contant, 60% pin. Inmiddels is dit bereikt en het percentage contante betalingen daalt nog verder. Maar contant geld zal in ieder geval de komende jaren nog niet verdwijnen, het zou ons als samenleving te kwetsbaar maken op het moment dat er een storing of hack is.

Beter voor retail

Retailers hebben zich jarenlang ingezet voor meer pinbetalingen. Als winkels minder geld in de kassa hebben liggen, is dit goed voor de veiligheid. Het wordt steeds minder interessant om een winkel te overvallen, er is nauwelijks iets te krijgen. Daarnaast is het voor winkels interessant om meer pinbetalingen te krijgen, het geld staat direct op de rekening en hoeft niet gestort te worden bij de bank. De kosten voor pinnen zijn de laatste jaren ook flink gedaald, waardoor het aanbieden van pinbetalingen bij kleine bedragen ook aantrekkelijker wordt voor winkeliers. Maar dat er nog contant geld in omloop moet zijn, weet ook de retail. Als er een storing in de pinautomaten zit en je hebt geen contant geld, kun je de winkel sluiten. Daarom is het belangrijk om het allebei aan te bieden.

Online kwetsbaar

Een groot nadeel aan al het betalingsverkeer via pinpas en internetbankieren, is dat de kans op fraude groter is. Via platformen zoals marktplaats zijn veel fraudeurs actief, ze achterhalen aan de hand van neppe betaalverzoeken je inloggegevens van je bank en trekken zo je bankrekening leeg. Wel komen er steeds meer maatregelen tegen deze fraude, maar online blijft kwetsbaarder dan contant.

Klein bedrag, pinnen mag

Door de mogelijkheid van contactloos betalen met pinpas en tegenwoordig ook met smartphone, wordt het steeds makkelijker om te betalen. Je hoeft geen contant geld op zak te hebben en de telefoon is bij de meeste mensen niet weg te denken. De mogelijkheden om snel en veilig te betalen zijn oneindig. Het voordeel van betalen met smartphone is dat het alleen werkt met jouw gezichtsherkenning of vingerafdruk, dit maakt het nog veiliger dan met je pincode.

Mogelijkheid om contant te betalen

Voor een grote groep mensen blijft contant betalen fijner, bijvoorbeeld voor ouderen en kinderen. Daarnaast is er nog steeds veel zwart geld op de markt van mensen die buiten werktijd bijverdienen. Dit wordt door de overheid niet benoemd, maar zo lang er contant geld bestaat, zal zwart geld ook in omloop blijven. Het is zelfs denkbaar dat de overheid maatregelen gaat treffen om contant geld in omloop te houden, dit om kwetsbaarheid bij fraude en storingen te voorkomen. Op den duur is het mogelijk dat contant geld grotendeels van de markt verdwijnt, maar dan zal er een veilig systeem moeten zijn. Contant geld zal niet helemaal verdwijnen, er moet namelijk een betalingsmiddel achter de hand zijn voor als er iets zou gebeuren waardoor het pinsysteem plat ligt.