Als zzp’er wil je je klanten bedienen met het beste van het beste. Je stelt hoge eisen aan jezelf en je werkt gedisciplineerd. Toch ben je geen robot. Geen ROBOT. Maar er moet wel brood op de plank komen en dat houdt in dat je op volle sterkte moet kunnen produceren. Maar hoe word je productiever? Of ben je al heel productief en wil je dat verbeteren? We helpen je even op weg.

1. Werk op tijden waarop jij op je best bent

De een is een ochtendmens. De ander is meer een avondmens. Werk op tijden waarop jij je fit en helder voelt. Werk aan de opdrachten die prioriteit hebben en blijf regelmatig pauze nemen zodat je energie niet te snel afneemt.

2. Zorg voor opdrachten die je echt inspireren

Eigenlijk is dat een luxe, want soms moet je een opdracht gewoon aannemen omdat je simpelweg geld nodig hebt. Maar waarom zou je niet vol gaan voor de opdrachten die je het meest aantrekkelijk lijken? Een welbekend gezegde luidt: er is genoeg voor iedereen, dus je agenda alleen maar vullen met taken die motiveren is zeker niet onrealistisch. 

3. Onthoud complimenten van je werkgever

Productief zijn betekent motivatie. En wat kan je nog meer motiveren dan een mooi compliment van een opdrachtgever? Sommige mensen wuiven een compliment snel weg en gaan door met hun werk, maar dat moet je juist even niet doen. Laat het op je inwerken en houd het gevoel dat je een goede werkkracht bent vast. Wedden dat je je volgende opdracht net zo snel af krijgt?

4. Spar met zzp’ers uit je eigen vakgebied

Productief zijn betekent dat je weet wat er op de markt speelt. En daar kun je over sparren met andere zzp’ers uit je eigen vakgebied. Daarnaast kun je via dit netwerk aan misschien aan andere opdrachten komen. Want productief zijn? Dat gaat natuurlijk niet als je niet genoeg opdrachten hebt.

5. Beloon jezelf!

Je werkt niet alleen omdat je het leuk vindt, maar ook om te leven. Heb je een (moeilijke) opdracht goed afgerond? Heb je ruim op tijd die gevaarlijk strakke deadline gehaald? Dan moet je jezelf ook belonen. Bijvoorbeeld met een etentje of met een weekendje weg naar zee. De maandag erop ga jij dan weer vol zelfvertrouwen – en dus productief – aan de slag!