Er wordt vandaag de dag genoeg over gezegd en over geschreven: het inzetten van online marketing voor het binnenhalen van nieuwe orders en het bevorderen van herhaalaankopen. Niet alleen grote bedrijven zetten online marketing in, ook veel MKB-ers zijn de afgelopen jaren ingestapt en hebben een online marketing bureau in de arm genomen. De vraag voor velen: ‘Online marketing in het MKB, kostenpost of verdienmodel?’

Ons antwoord: ‘Mits goed ingericht’, kan online marketing voor iedere ondernemer een verdienmodel zijn

Om dit antwoord kracht bij te zetten nemen wij je in deze blog mee hoe jij – de MKB-er – van online marketing een verdienmodel kunt maken.

Begin bij de basis: een functionele bedrijfswebsite

Een goede website en een eigen online marketing strategie zijn tegenwoordig onmisbaar bij een eigen onderneming. Dat maakt het niet minder de moeite waard om toch vermeld te worden. Er zijn tegenwoordig namelijk genoeg bedrijven die niet weten waar ze moeten beginnen en kiezen voor de  verkeerde oplossing.

Maar wat is dan wel de juiste keuze? Juist ja, een functionele bedrijfswebsite die voldoet aan de volgende eisen:

 • Een representatieve weergave van jouw bedrijf
 • Goede laadtijd (let op foto’s, animaties etc)
 • Juiste schaling op alle apparaten
 • Een logische navigatie
 • Bevat verschillende opties om contact met jou op te nemen. (contactformulier, chat, telefoonnummer, e-mailadres, whatsapp etc.)

Veel gemaakte fouten:

 • Een mooi plaatje is belangrijker dan de functionaliteit
 • Geen goede schaling op apparaten
 • Te veel features die zorgen voor een lange laadtijd
 • Te weinig content
 • Zinloze en overbodige maatwerkoplossingen

Houd je deze punten in gedachten bij het (laten) maken van een website? Dan heb je een goede basis om op verder te borduren.

De verwachtte (én realistische) kosten voor het laten bouwen van een goed functionerende website? Ergens tussen de € 1000,- en € 4000,- afhankelijk van de wensen die jij hebt. 

Alles onder de € 1000,- zal je op de lange termijn alleen maar frustraties opleveren.

Stap 2: doelen bepalen

We beginnen met een mooie quote: “een doel zonder plan is slechts een wens”. Helaas maar waar, dit zien we nog te vaak. De heldere (online) strategie ontbreekt. In sommige gevallen is er wel een strategie wel geformuleerd, maar is het niet verder gekomen dan dat.  Tijd om hier verandering in aan te brengen. 

Bekijk wat je op dit moment aan marketing activiteiten uitgeeft. Formuleer vervolgens een strategie met doelen en een bijbehorend plan + budget. Houd het simpel zodat het voor iedereen te begrijpen is en voldoende uitdaging biedt om mee aan de slag te gaan en er een flinke wat energie van te krijgen. 

Online marketing inzetten om de doelen te bereiken

Maar hoe kun je online marketing inzetten om je doelen te bereiken, ik heb er immers helemaal geen kaas van gegeten? Een vraag die logischerwijs veel gesteld wordt door ondernemers in het MKB. 

Onze visie? Onderschat je eigen kunnen niet. Zo ben je waarschijnlijk prima in staat om een goed verhaal te schrijven over het product of de dienst waar jij enthousiast van wordt. Je moet het alleen wél zelf willen doen.

Daarnaast kun je ook prima zelf berichten op facebook, instagram, twitter en Linkedin plaatsen. Daar is niets moeilijks aan.

Is dat dan alles, een tekst schrijven en een bericht op social media plaatsen? Was dat maar zo….. Online marketing is meer dan dat. Wanneer je wilt adverteren wordt het allemaal al een stuk ingewikkelder voor de doorsnee ondernemer waardoor uitbesteden of kennis in huis halen de opties zijn die overblijven.

Vaak wordt er gekozen voor dat eerste; het uitbesteden van online marketing.

Blijf in de lead bij uitbesteden.

Met uitbesteden denken veel ondernemers het onderwerp marketing van hun bordje geschoven te hebben. Wil je van online marketing een verdienmodel maken? Dan is simpelweg uitbesteden en over de bühne gooien niet genoeg.

Wat je nodig hebt is betrokkenheid en diepgang. Marketing is immers kloppend hart van een bedrijf. Zorg dan ook dat jij SAMEN met de persoon of het bedrijf om tafel gaat over jouw marketing activiteiten en lever zelf een actieve bijdrage door het uitzetten van de lijnen en het onderhouden van sociale media, het schrijven van teksten en het versturen van klantmailings.

Dingen die jij waarschijnlijk niet zelf kunt en uit moet besteden:

 • Zoekmachine Advertising- Google Ads (voorheen Google Adwords) & Bing
 • Social Media advertising
 • Linkbuilding
 • Design

Dingen die jij prima zelf kunt

 • Berichten plaatsen op social media (met behulp van bijv Canva)
 • Teksten schrijven (en laten redigeren door online marketing bureau)
 • Mailings versturen met klantaanbiedingen en nieuws
 • Acties bedenken om meer leads / klanten te krijgen

Wat voor budget moet ik als MKB-er hebben?

Het budget voor jou als MKB-er is afhankelijk van de doelen die je gesteld hebt en de producten of de dienst die jij verkoopt. Vaak bestaan de kosten voor het uitbesteden van online marketing uit twee zaken:

 • Advertentiebudget
 • Budget voor uren marketingbureau.

Betrek het marketingbureau bij je doelen en laat hen offreren op basis van de door jouw gestelde doelen. Zo heb jij krijg jij een realistisch beeld van de werkzaamheden die nodig zijn om jouw doelen te behalen en wat de kosten van deze werkzaamheden zijn. 

Houd er rekening mee dat het bureau geen garanties zal geven voor het behalen van de doelen, daarvoor zijn er nou eenmaal teveel omgevingsfactoren.