Een BV is naast de eenmanszaak de meest voorkomende rechtsvorm voor startende ondernemers in Nederland. In deze blog gaan we de voordelen bespreken en of het voor jou rendabel is om je eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV).

Waarom?

Wat veel mensen niet weten is dat een BV niet sector gebonden is van de bakker op de hoek tot een advocaat kan een BV starten. Toch kiezen veel Nederlanders zich in te schrijven als een eenmanszaak. Wanneer een ZZP’er kiest om zijn eenmanszaak om te zetten in een BV zijn de voornaamste redenen een belastingvoordeel en/of geen (persoonlijke) aansprakelijkheid.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Een van de grootste gevaren van het start van een eenmanszaak is dat je vaak persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.

Eenmanszaak

De reden dat je zelf aansprakelijk bent bij een eenmanszaak is dat je privé en zakelijk niet gescheiden zijn. Je hebt je als het ware als persoon ingeschreven als bedrijf. Wat als resultaat kan leveren wanneer je bedrijf failliet gaat dat je je huis moet verkopen om de schulden te betalen.

Besloten Vennootschap (BV)

Een BV is geen ‘echt’ persoon, maar een zogenoemd rechtspersoon. Dit heeft dan ook als resultaat dat je niet privé aansprakelijk bent voor de eventuele schulden.

Belasting 

Vaak zetten zzp’ers de eenmanszaak om naar een bv wanneer ze meer winst gaan maken. Het is dus kostentechnisch een stuk aantrekkelijker een bv te zijn in plaats van een eenmanszaak. Dit is meestal het geval wanneer de zzp’er meer dan €150.000 (jaar)winst draait. Als je minder winst draait is het kostentechnisch slimmer een eenmanszaak te blijven.

Naast de belasting heb je ook recht op verschillende aftrekposten zoals een startersaftrek, MBK-vrijstelling en een zelfstandigenaftrek. Wanneer je (nog) niet veel winst maakt kan het dus veel schelen een eenmanszaak te zijn.