Als zzp’er moet je aan heel veel zaken denken. Bijvoorbeeld aan het soort diensten dat je moet verlenen en aan wie. Maar wat als er een keer iets fout gaat? Je laptop kan worden gestolen of het loopt waterschade op. Of je maakt culinaire meesterwerken tot je koelkast het ineens begeeft. Als zzp’er moet je je dus goed verzekeren om (financiële) drama’s te voorkomen, maar welke verzekeringen kunnen dan van pas komen?

Inventaris- en voorraadverzekering: voor je al je spullen

Deze verzekering heet ook wel bedrijfsmiddelenverzekering. Je sluit deze af als je wilt dekken tegen schade of diefstal van benodigdheden voor je werk. Welke maatschappij het beste voordeel biedt? Je zou eens op Independer kunnen kijken om verzekeringen te vergelijken.

Rechtsbijstandverzekering: voor juridische conflicten

Het is natuurlijk niet te hopen, maar als je in een conflict verwikkeld raakt met een opdrachtgever en er een rechtszaak uit voortkomt, dan moet je de kosten voor een advocaat of ander juridisch adviseur kunnen betalen. Ook hier geldt dat je beter meerdere verzekeraars kunt vergelijken voordat je tekent voor een dergelijke verzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: voor als de nood hoog is

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzeker je je voor als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt bijvoorbeeld door een ziekte of ongeluk niet meer werken en je bent dus niet in staat om inkomsten binnen te halen. Kijk eerst goed rond voor je een dergelijk contract afsluit, want een AOV is in de regel vrij prijzig.

Twijfel je nog over het afsluiten van een verzekering?

Vind je een verzekering afsluiten (nog) niet nodig of te duur? Veel zzp’ers wachten een jaar voordat ze een verzekering afsluiten die ze nodig denken te hebben: ze hebben dan een beter beeld van hun financiële draagkracht. Ons advies? Ga niet over één nacht ijs, maar verzeker je wel tijdig, zeker als je in het begin al veel opdrachten ontvangt.