Behoefte aan een praatje, een lach, een compliment? Als je als zzp’er altijd alleen thuis werkt kan je je zonder collega’s heel eenzaam aanvoelen. Mooi dat we tips hebben waarmee jij die eenzaamheid kan verslaan! Het zal je motiveren en van jou nóg betere professional maken.

1. Huur een flexwerkplek

Voor veel zzp’ers is dit al een uitkomst: een werkplek huren in een gebouw waar ook andere zzp’ers komen om te werken. Een ideale gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en je social skills bij te werken. En wie weet kun je via via ook aan een nieuwe opdracht komen?

2. Blijf netwerken

Tip één ging al over netwerken, maar eigenlijk is dat ook superbelangrijk. Schrijf je geregeld in voor netwerkborrels en ga eens langs bij een opdrachtgever voor een kop koffie en een praatje om de relatie stabiel te houden. 

3. Ontmoet je (con-)cullega’s regelmatig!

Bijblijven in je vak is makkelijker als je kennis kunt delen met zzp’ers die hetzelfde werk doen als jij. Via een beroepsvereniging kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor meetings waar je met elkaar kunt sparren. Handig en nuttig… en bovendien kan iemand een keer niet in staat zijn om een opdracht aan te pakken en verwijst die door naar jou!

4. Volg nieuwe cursussen

Als professional ben je nooit uitgeleerd, dus waarom niet eens die cursus assertiviteit volgen of de workshop Grafisch ontwerpen, om maar wat te noemen? Als de cursus in het verlengde ligt van wat jij al doet, dan kun je zeker spreken van verbreding. En je bent niet alleen, want er zijn meerdere mensen die graag hetzelfde willen leren als jij.

5. Ga eens werken bij een vriend of familielid

Toegegeven: je belt oma of tante Trees veel te weinig. Waarom dan niet eens een dagje daar werken? Je hebt dan de hele dag aanspraak. Ja, je kunt hierdoor enorm worden afgeleid, maar daar moet je dan zelf voor waken. Zeker als je een deadline hebt.

Toch liever alleen werken? Ga jezelf dan geen complex aanpraten. Het alleen werken kan namelijk ook zijn voordelen hebben. Zo ben je volledig gefocust en je krijgt je werk altijd op tijd af (mits je opdrachtgever met een onredelijke eis komt). Toch geen fan van complete stilte? Zet dan de radio aan, want muziek kan ook inspirerend werken.